BROEK IN WATERLAND - Op 8 juli jl. verscheen de nieuwe roman van auteur Jan Heutink. De lancering vond plaats in het Broekerhuis in Broek in Waterland.

 


Het was een gezellige drukte in het Broekerhuis. Mening belangstellende had de prachtige locatie weten te vinden en zag reikhalzend uit naar de nieuwste literaire parel van de auteur met de rijke woordenschat.

Uitgever Ric Hofmans van Gopher introduceerde Heutink waarna de auteur het een en ander over zijn nieuwe boek vertelde. Literair agent Hanneke Tinor-Centi stelde Heutink enkele vragen. Daarna was het aan het geïnteresseerde publiek. Zij konden, onder het genot van een hapje en een drankje in de idyllische binnentuin van het Broekerhuis, de auteur ontmoeten en een gesigneerd exemplaar aanschaffen.

Jan Heutink is Neerlandicus, woont in Monnickendam en heeft, met de verschijning van ’n Kleine coronaroman, inmiddels vijf boeken op zijn naam staan. Eerder verschenen van deze auteur: ‘Van oude mannen (en de dingen die nog komen)’, ‘Solwaster & Over het zoute land’, ‘Oponthoud in het verkeer’ en ‘Vertraagde woede’. Heutink wordt geroemd om zijn rijke woordenschat, fraaie schrijfstijl en verhalend vermogen.

‘n Kleine coronaroman’ bevat de briefwisseling die door Marion wordt geïnitieerd tijdens de coronacrisis. Het lijkt haar een aardig tijdverdrijf om brieven te schrijven en ze legt haar familieleden dit plan voor. Alles mag ter sprake komen: de corona in de verschillende steden, persoonlijke dingen, maar ook politiek, filosofie en wetenschap. Natuurlijk wel in stijl: handgeschreven brieven, verzonden per post. Tijdens deze briefwisseling wordt er vrijblijvend gediscussieerd over onder andere de regeringsmaatregelen, president Trump en de oorzaak van de pandemie. De vrijblijvendheid van deze correspondentie verdwijnt echter snel wanneer ook in Marions familie de eerste slachtoffers vallen...

’n Kleine coronaroman’ is opnieuw een prachtig geschreven boek van deze auteur die inmiddels een fraai oeuvre op zijn naam heeft staan.

 

’n Kleine coronaroman | Uitgeverij Gopher | 9789493230460 | paperback

Lie Frooninckx, Heverlee:

 

Een boek over het virus waar we elke dag mee te maken hebben, dat ons gevangen houdt en waar we onze vrijheid door verliezen. Een boek over de eerste lockdown, zodat we nooit de impakt van het gebeuren zouden vergeten.

Een familie die via brieven, later mails, elkaar vertellen welke impact het virus op hen heeft, hoe ze de rare tijd willen opschrijven zodat ze het nooit zullen vergeten, de eenzaamheid, het anderhalvemetergedoe, een mondkapje of toch niet,....

De brieven mogen elk onderwerp bevatten, het dagelijkse leven van een vader, 2 dochters, 1 zoon. Hun leven, hun denken, hun overleven, hun ziek-zijn...

Een mooi boek, een aanrader.


Wijna Wagenaar uit Westgrafdijk:

 

Het boek begint heel relaxed met kleine wetenswaardigheden over en weer , daarna gaat het dieper in op levensvragen en politiek , ziekte en relatieperikelen .
Je leert via de briefuitwisseling de personen beter kennen en hun problemen .
Lezende voort waardeer je ieder op zich doordat ze gaan leven voor je, en je in hun denkwereld stapt .
Tot de corona ook binnen de familie slachtoffers maakt , met alle gevolgen ervan .

Ik vond het leuk om te lezen en zo kennis te maken met de familie .
Het was een boek om zo af en toe even te pakken , ik kon het ook makkelijk even wegleggen .
Het was onderhoudend en soms wel iets te veel met politiek , maar dat is mijn ding niet dus vandaar .
Maar ik vind het knap vorm gegeven , wetende dat het allemaal mailtjes waren .

Het krijgt van mij 4 sterren

Maja Valkenborg:


Ook de pandemie wordt besproken. Hierbij had ik vaak oh ja dat was ook zo. Je vergeet snel hoe dingen zijn gegaan.

Als op een gegeven ogenblik corona ook bij deze familie zijn intrede doet, besef je hoe kostbaar deze brieven zijn. We zouden vaker elkaar moeten vertellen wat er in ons om gaat.
Een fijn boek om te lezen. Begrijpelijk tekst.

Het krijgt van mij 4 sterren